onsdag 15 juni 2011

Rabarber/jordgubbssaft


3,5 l koncentrerad

Ingredienser:

1 kg rabarber
1 kg jordgubbar
1,5 l vatten
1 st citron
700 g socker, alt 1 kg om jordgubbarna inte är så söta
2 msk atamon

3 st stora glasflaskor eller 2 st 1,5l petflaskor

Gör så här:


Skölj rabarber och jordgubbar. Skär i bitar.
Koka upp vatten och lägg i rabarbern och jordgubbarna. Låt koka tills det blir mjukt.
Sila av i silduk över en kastrull. Låt silas i ca 30 min. (Jag äger ingen silduk, tog en tunn kökshandduk, de gick lika bra, men då räcker de med att sila tills de inte rinner ifrån handduken längre).
Koka upp saften på nytt, tillsätt socker och citronsaft. Häll i ca 2 msk atamon, för att saften ska hålla längre. Skumma av, ifall de behövs, med hjälp av en hålsil.
Skölj ur flaskorna med varmt vatten. Häll upp den varma saften i flaskorna och ställ svalt.
Klart!

Godast är att servera saften iskall.


Bildkälla: sotasaker.com












onsdag 1 juni 2011

Köttfärssås och spaghetti

Vi var så hungriga så vi glömde ta en bild till det här receptet ;)
Uppdateras nästa gång med bild, jag lovar!


3-4 port
Tid: 1h

Ingredienser:

400 g köttfärs
1 st gul lök
2 st medelstora morötter
5 st färska champinjoner
1 st vitlöksklyfta
200 g krossade tomater i burk
½ dl chilisås

Vitpeppar
Salt
Oregano
Pasta

Gör så här:
Skala och riv morötter fint på ett rivjärn. Skölj svampen och skiva tunt. Ställ åt sidan en liten stund.
Hacka den gula löken fint, bryn tills den är mjuk och gyllene i en stekpanna (jag steker i kokosolja, köpt i Hälsokost). Tillsätt köttfärsen, stek tills den fått färg. Salta och peppra.
Häll över krossade tomater och chilisås.
Låt puttra lite. Tillsätt morötterna och champinjonerna. Vänd ner.
Pressa i vitlöksklyftan och rör lite.
Sätt på ett lock och låt koka ihop runt 30 min.
Koka pastan enligt anvisningar på paketet under tiden.

Strö över oregano precis innan servering.
Smaklig måltid!

Blir något över går det att frysa in och använda som matlådor.